keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Luukku 21: Jouluextra - Piparkakkutalo

Saatiin todistukset, olen ihan tyytyväinen ja pari yllätystäkin sieltä löytyi. Nyt enää kolme yötä jouluaattoon ja loma... Pääsin taas paketoimaan lahjoja tänään. Olen nyt siis mummolassa ja jätin taitavasti puolet tarvitsemistani kamoista kotiin(ei mitään kosmetiikkaa - kasvorasva olisi ollut ihan kiva, ei kameran piuhaa, joten en saa kuvia koneeseen jne...) Muistitikun sentään älysin ottaa ja saan siis nyt postattua mun piparkakkutalon.
 Taikinan tein edellisenä iltana ja sitten leivoin ja paistoin. Kolmantena päivänä kasasin ja koristelin. Tämä piparkakkuohje on gluteeniton ja kananmunaton sekä varsin simppeli. Taikina on hiukan vaaleahkoa(ei siis missään vaiheessa kovin tummaa tule ellei kovinkin kärvistä uunissa) mutta hyvää ja helppo käsitellä. Ohje on Kotiruoka-keittokirjasta, joka sekä äidillä että mummolla on ja se on yli satavuotta vanha. Toki sitä on muokkailtu ym., mutta siinä on vanhoja perusohjeita(ainakin noissa mitä äidillä ja mummolla on), makkarantekemisestä(siis se sisältö SEKÄ kuoret... hrrr) lähtien nekkuihin asti kaikkea mahdollista. Katto on tehty ohjeiden mukaan mutta ensi kerralla pitää yrittää muistaa tehdä hitusen pienempi, jotta itse talo näkyisi paremmin.
 Käytin pipareiden tekoon _jokaista_ piparkakkumuottia joka talosta löytyi... Mutta puolustukseksi täyty sanoa, että tiskasinkin ne itse enkä jättänyt muiden hoidettavaksi. :)
 Paistoin kahdella pellillä... Ja toiset jäi jälkimmäisiin verrattuna liian vaaleiksi niin laitoin ne takaisin uuniin.. Johan tummeni! Rikoin myös toisen kattopaloista..
 Sokerikuorrutusta.. ällötti vielä puoli päivää sen jälkeen, kun söin sitä vähän..
 Lunta!
 Kasasin taloa sulatetulla sokerilla(olkaa varovaisia, polttaa!) ja äiti auttoi etten polttanut näppejäni(tai polttanut koko taloa/sotkenut koko keittiötä).
Sugar...

 Talo alkaa olla kasassa ja sai jo kuusenkin pihalle. Mä rikoin kattopalan lisäksi myös yhden savupiippupalan kun yritin leikata sitä alareunasta paremmin sopivaksi katon harjaan. Kokosin sitten yhden pilalle menneen piparin palasista yhden seinän savupiippua..
 Koristelua.. Vahvistin ikkunoita, ne ei oikein näkyneet kunnolla..
 Kettukarkkeja päälle! Ja ikkunaan sekä kuusenkoristeiksi. Plus tietysti paaaljon tomusokeria.
Tämä pääsi hyllylle omaan huoneeseen näytille(ja keräämään pölyä, hih). Varmaan syön joskus joulun jälkeen. Tulee varmaan olemaan aika makeaa... Omasta mielestäni tästä tuli aika upea, vaikka nyt jotain pikkuvikoja onkin. Ei tämä varmaan konditorian näyteikkunaan kelpaisi mutta mun huoneeseen kelpaa. 

Oottekos te leiponeet piparkakkutaloja? Mitä mieltä tästä talosta?
/ tämä on muuten 201. postaus tässä blogissa, eli eilen ylittyi 200 postauksen rajapyykki. Bloggausta takana 7. maaliskuuta 2011 asti. :)

3 kommenttia:

 1. sulonen talo<3! Ja on muuten kivaa ku jaksat aina jokapäivä tehä postauksia sillonki ku ei oo tätä joulukalenteria, ku näit on aina nii kiva lukee(= ja hyvää joulua muute!

  VastaaPoista
 2. Voi kun kivan näköinen piparkakkutalo! Itsekin tykkäisin tehdä mutta luulen että se lentäis joulun jälkeen roskiin kun on vähän turhan makeaa mun makuuni :D
  Käy osallistumassa arvontaani! ;) http://kapsynajatuksia.blogspot.com/2011/12/arvonta.html

  VastaaPoista
 3. Anonyymi: Kiitos :) Ei mulla nyt ihan joka päivä näitä taida olla, mutta usein kuitenkin. Hyvää joulua! :)

  Käpsytin: Kiitoksia :) No, voihan sen talon lahjoittaa jollekin joulun jälkeen ("Saat lahjan tapaninpäivänä, vähän myöhässä.." no ehkä ei :DD) Kävin osallistumassa, kiva arvonta :)

  VastaaPoista